Удосконалення технології проектування дренажних систем відповідно до сучасних змінюваних умов та вимог - Волк, Павло; Ромащенко, Євген; Онопко, Олександр; Рокочинський, Анатолій (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Обґрунтовано, що перехід на оптимізаційні методи визначає об’єктивну необхідність відповідних змін та удосконалення технології проектування дренажних систем. Наявність множинних змінних природно-агро-меліоративних умов реального об’єкта, багаторівневість (багатоваріантність), багатопараметричність, блочність та циклічність реалізації прогнозно-імітаційних й оптимізаційних розрахунків визначають необхідність послідовного обґрунтування за ієрархічною підпорядкованістю режимних, технологічних та конструктивних рішень щодо основних регулюючих елементів і дренажних систем в цілому у їх взаємозв’язку, їх поетапного еколого-економічного та інвестиційного оцінювання. Все це, у свою чергу, також визначає необхідність удосконалення технології проектування дренажних систем на основі поєднання й послідовної реалізації різнорідних методів оцінювання технічних, технологічних, економічних й екологічних параметрів різнорідних елементів та системи в цілому з відповідними базовими проектними процедурами.