Прогнозування часу до відмови трубопроводів з урахуванням корозії, дефектів і тиску - Prykhodko, Nazar; Трубаєв, Олександр (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
У роботі представлено математичну модель для прогнозування часу до відмови трубопроводів з урахуванням корозійних процесів, дефектів та впливу тиску. Модель базується на методі Монте-Карло, що дозволяє враховувати випадкові варіації цих факторів і їх вплив на довговічність труб. Оцінка часу до відмови здійснюється через розрахунок коригованої швидкості корозії, яка змінюється в залежності від дефектів труби і тиску. Це дозволяє отримати більш точні прогнози щодо термінів служби труб, а також розробити стратегії для ефективного технічного обслуговування та запобігання аваріям. Модель також пропонує напрямки для вдосконалення, зокрема для врахування температури та хімічного складу середовища, що можуть суттєво вплинути на швидкість корозії.