Використання гіс-технологій та даних космічної зйомки для аналізу динаміки площ лісового фонду (на прикладі ДП «Костопільське лісове господарство») - Буднік, Зінаїда; Іванов, Юрій; Ковальчук, Наталія (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
У роботі розглянуто особливості застосування геоінформаційних технологій (ГІС) і даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) для аналізу динаміки площ лісового фонду на прикладі ДП «Костопільське лісове господарство». Використано супутникові знімки та глобальні набори даних Global Forest Change для визначення змін у вкритих і невкритих лісовою рослинністю ділянках у період 2000–2024 рр. Отримані результати підтверджують високу ефективність використання ГІС для моніторингу лісових екосистем і створення актуальних картографічних матеріалів. The study examines the features of applying Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS) data for analyzing the dynamics of forest area changes, using the State Enterprise "Kostopil Forestry" as a case study. Satellite imagery and global datasets from Global Forest Change were used to identify changes in forested and non-forested areas during the period 2000–2024. The obtained results confirm the high efficiency of GIS technologies for forest ecosystem monitoring and for creating up-to-date cartographic materials.