Design Features of Nonisolated DC/DC Converters for Maximum Power Point Tracking in Photovoltaic Systems /Конструктивні особливості неізольованих перетворювачів постійного струму в постійний струм для відстеження точки максимальної потужності у фотоелект - Дубовик, Володимир Григорович; Мітюк, Людмила Олексіївна; Штангеєва, Каріна Андріївна; Осадчик , Катерина Ігорівна; Шевчук , Богдан Володимирович (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Abstract—The maximum power point tracking (MPPT) algorithm is essential for the system to operate at the maximum power point (MPP) under different irradiance and temperature conditions to improve efficiency. This paper presents a comparative study of various non-isolated DC/DC converter topologies using several MPPT methods: the perturbation and observation (P&O) method, the constant voltage method, and the power increment method using simulation. It can be concluded that there is no universal optimal solution for photovoltaic systems with MPPT methods and DC/DC converters, and the choice of MPPT depends on factors such as location, cost, implementation complexity, tracking accuracy and speed, and provides practical recommendations for the application of stand-alone photovoltaic systems. Анотація—Алгоритм відстеження точки максимальної потужності (MPPT) є важливим для роботи системи в точці максимальної потужності (MPP) за різних умов опромінення та температури для підвищення ефективності. У цій статті представлено порівняльне дослідження різних топологій неізольованих перетворювачів постійного струму (DC) з використанням кількох методів MPPT: методу збурень та спостереження (P&O), методу постійної напруги та методу збільшення потужності з використанням моделювання. Можна зробити висновок, що не існує універсального оптимального рішення для фотоелектричних систем з методами MPPT та перетворювачами постійного струму (DC), а вибір MPPT залежить від таких факторів, як розташування, вартість, складність впровадження, точність та швидкість відстеження, а також наведено практичні рекомендації щодо застосування автономних фотоелектричних систем.