Сучасні методи ідентифікації тяжких металів у водному середовищі - Сафоник, Андрій; Полюхович, Олена; Антикало, Михайло (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2025)
Моніторинг вмісту важких металів у водному середовищі є важливою складовою екологічного контролю, оскільки ці елементи мають високу токсичність і здатність до біоакумуляції. У роботі розглянуто сучасні підходи до визначення важких металів у водних зразках, зокрема сорбційні, вольтамперометричні, хроматографічні, спектральні та фотометричні методи. Наведено характеристику їхніх переваг, обмежень і галузей застосування. Окрему увагу приділено використанню модифікованих сорбентів, розвитку твердофазної спектрофотометрії та вдосконаленню обладнання для експресного аналізу.